Rad


Ljudski rad predstavlja integralan proces koji obuhvata mnogobrojne aktivnosti za njegovu realizaciju. Studija rada obuhvata različite naučne metode analiziranja načina i vremena rada. Zbog toga, vrednovanje rada podrazumeva analizu velikog broja faktora od istraživanja organizacionih metoda i projektovanja optimalnih organizacionih metoda rada, utvrđivanja potrebnog vremena, utvrđivanje relativne vrednosti rada i korišćenja rezultata za racionalizaciju rada.


Potreba se se izuče i prilagode uslovi rada, sredstva za rad, proces rada i proizvod kao rezultat rada, čoveku sa psihološkog, fiziološkog i anatomskog aspekta, umesto prilagođavanja  potrebama posla je glavni cilj ergonomije. Prilagođavanje rada čoveku ima tri aspekta:

(1) prilagođavanje mašina i alata, koji trebaju biti tako projektovani, konstruisani i oblikovani respektujući čovekove anatomske, fiziološke, psihofiziološke i psihosocijalne karakteristike odnosno mogućnosti i ograničenja;

(2) prilagođavanje metoda rada, sa obzirom na telesne položaje i pokrete, raspodelu rada, odnosno radne operacije i njihov raspored, organizaciju sredstava za rad (predmeta rada i alata), organizaciju rada (raspored mašina i sinhronizaciju transporta), kako bi izabrana metoda rada uz najmanje naprezanja i umaranja dala maksimalni učinak;

(3) prilagođavanje uslova radne okoline, s obzirom na objektivne fizičke prilike, kako bi se njihovim optimalnim uređenjem osigurao osećaj udobnosti pri obavljanju posla koji utiče na radni učinak.


Srećan praznik rada! 
Happy Labour Day!


Total Pageviews

Popular Posts