Strategija plavog okeana



Pretpostavlja da se tržišni svemir sastoji od crvenog okeana i plavog okeana.

Crveni okean predstavlja postojeće industrijske grane (poznat tržišni prostor). Plavi okean označava industrijske grane koje ne postoje (nisu otkrivene) i za sada čini nepoznat tržišni prostor. U crvenom okeanu važno je pobediti konkurente. Otkrivanje plavog okeana je proces koji prati logiku inovacije vrednosti. Tehnološka novina je inovacija vrednosti ukoliko je odlikuju korisnost, cena i niski troškovi. Različitost i nizak trošak su važni principi stvaranja plavih okeana.

Strategija plavog okeana stvara neosporan tržišni prostor, čini konkurenciju nevažnom, stvara i osvaja novu tražnju i povezuje ceo sistem aktivnosti kompanije u težnji ka diferencijaciji i niskim troškovima.

Oblikovanje strategije plavog okeana čini:
  • Fokus na rivale.
  • Konkurentski položaj unutar strategijske grupe.
  • Bolje "služenje" grupi kupaca.
  • Stvaranje vrednosti unutar svoje delatnosti.
  • Poboljšanje vrednosti za kupce.
  • Prilagođavanje spoljnim trendovima. 


Dva su načina za stvaranje plavog okeana: pokrenuti sasvim novu industriju (kao što je "eBay" učinio s on-line aukcijama) ili "isplivati" iz crvenog okeana i proširiti granice postojeće poslovne prakse. U crvenom okeanu, koji obuhvata područja poslovanja koja već postoje, preduzeća se bore za veći udeo unutar ograničene tražnje. Robne marke sve više liče jedna drugoj, ne postoji više odanost proizvodu, a potrošači menjaju marke u skladu s trenutnom reklamnom akcijom.

Umesto istraživanja tržišta postojećih potrošača i kupaca, strategija plavog okeana upućuje na one koji ne kupuju vrednosti iz sadašnje ponude na tržištu. Pri tome je zanima ono što je ne-potrošačima, ne-kupcima zajedničko, a ne ono po čemu se međusobno razlikuju. Kako se strategija zasniva na inovacijama vrednosti, ona ujedno sadrži bitna spoznajna i operativna ograničenja za moguća kopiranja od strane drugih,
što preduzećima omogućava desetak i više godina "odupiranja" nasrtajima konkurenata.

Pre tridesetak i više godina nisu postojale pojedine grane industrija koje danas vrede milijarde dolara, kao što su zajednički fondovi, kompjuteri, mobilni telefoni, biotehnologija, diskontna trgovina na malo, brza isporuka pošiljaka, mikrotalasne rerne, daske za skijanje, kafići, itd. Za dvadeset, pedeset godina nastaće nove, jer istorija na neki način predviđa budućnost. 


Total Pageviews

Popular Posts